lørdag den 27. februar 2016

Opskrift på romkugler som dem fra bageren

Da jeg var barn hed de trøffler, for der boede jeg i Jylland. Nu hedder de romkugler. Jeg synes faktisk det er mest logisk at kalde dem for trøffler, for romkugler er jo de der små nogen man køber i supermarkedet, og det er SLET ikke det samme som dem fra bageren. Men mine børn kigger underligt på mig når jeg siger trøffel og bageren ville gøre det samme, så derfor kalder jeg dem her romkugler.

Her kommer en opskrift, som smager som dem hos bageren, de er virkelig vanedannende gode og nemme og hurtige at lave.  




Til ca 10 stk. skal du buge:
400 g kage (jeg bruger enten daggamle tebirkes eller andre bagerkager, chokoladekage eller roulade)
4 spsk. hindbærmarmelade 
3 spsk. kakaopulver
2 spsk. romessens
1 tsk. vaniljesukker
Evt. en skive toastbrød eller franskbrød uden skorper, hvis konsistensen er for klistret
Kokosmel til at trille dem i


Sådan gør du:
Del kagerne i mindre stykker og hak dem fint i en foodprocesser, tilsæt resten af ingredienserne og hak igen. Er massen for klistret kan du evt tilsætte en skive toastbrød, som får det hele til at blive lidt mere tørt.
Tril kuglern i kokosmel eller krymmel.
Stil gerne kuglerne på køl, så bliver de rigtig rigtig gode!


Jeg nød en romkugle med et kop varm kakao, et rigtig godt sæt!

tirsdag den 23. februar 2016

Gobelinstrik

Jeg er kastet mig ud i kunsten at strikke gobelin.
Teknikken åbner op for en masse nye muligheder, og jeg freestyler mig igennem et mønster, der minder mig om noget, jeg som barn vævede på en klassisk rammevæv. Jeg elsker det og skal helt klart gobelinstrikke meget mere i fremtiden.
Her kan du se både forside og bagside af mit første forsøg på gobelin.


Gobelin kan du lære at strikke ved at se denne her video, hvor det lynhurtig forklares hvordan man gør. Har man bruge for mere vejleding er Youtube en guldgrube.

fredag den 19. februar 2016

Vendestrikkede firkanter

En god måde at få brugt sine rester er, at strikke vendestrikkede firkanter.

Jeg har fundet opskriften i Meedoms bog, 'Vendestrik i lange baner'. Du kan jo låne bogen på biblioteket, hvis du skulle have lyst til at prøve teknikken. Det er rigtig sjovt, når man først har fanget systemet.
Jeg tror mine lapper skal blive til et pudebetræk til sofaen.

I øvrigt kan jeg varmt anbefale vendestrik, jeg er i hvert fald vild med teknikken. Og hvis du kigger dig lidt omkring på bloggen, kan du se, at jeg både har strikket bukser og bluser i vendestrik.


lørdag den 13. februar 2016

Opskrift på rugbrød

Jeg har afprøvet mange opskrifter på rugbrød, og i mange år bagte jeg altid med surdej. Men jeg kørte lidt surt i det, og ungerne synes det hjemmebagte brød smuldrede i madpakken, så det blev sat på pause. Af samme grund døde surdejen.
Men for et par uger siden stod jeg, og havde vildt meget lyst til hjemmebagt rugbrød, og der var ingen surdej i køleskabet. Derfor kastede jeg mig ud i et forsøg med en opskrift med gær og som ikke skulle hæve i et helt døgn, og det blev et super godt resultat. Jeg har bagt det lige siden, så opskriften er godt gennemtestet.
Her får du min opskrift på rugbrød, uden surdej og med gær. Og så kan du spise brødet samme dag, som du bager det.


Du skal bruge:

8 dl koldt vand
20 g gær
1 spsk salt
1,5 dl knækkede rugkerner
1,5 dl blandede kerner efter eget valg (hørfrø, solsikkefrø, græskarkerner, sesamfrø eller birkes)
300 g rugmel
700 g speltmel



Sådan gør du:

Opløs gæret i vandet og tilsæt salt. Tilsæt rugkerner og de andre kerner. Rør rugmel i dejen. Brug røremaskine hvis du har sådan en. Tilsæt speltmel til dejen og rør til dejen er sammenhængene og klistret.
Lad dejen hæve i mindst 5-8 timer i skålen, med et viskestykke over ved stuetemperatur.
Hæld dejen i en rugbrødsform. Glat toppen af dejen godt med en fugtig grydeske eller dejskraber. Lad den efterhæve en time. Tænd ovnen på 250grader. Prik brødet med en gaffel.
Sæt det på nederste rille i ovenen og bag det i 30 min ved 250grader. Skru ned til 225grader og bag det i yderligere 30min. Sluk oven, tag brødet ud af formen og læg det på en rist med bunden op ad. Sæt det midt i ovnen og giv det 20 min i den slukkede ovn. Så bliver det spødt hele vejen rundt.




Willer keramik

I dag på en lille tur i et par genbrugsbutikker fandt jeg et fint hoved af en dame. Hun er lavet af keramik og en grøn plante passer perfekt til hendes hoved.
Jeg udnyttede det dejlige solskinsvejr til at snuppe et par billede af hende. Solen gør altså glad.
Urtepotteskjuleren er lavet af Willer Keramik og er dejlig retro i både farve og udtryk. Jeg er især vild med hendes frikadelle-hår og overraskede udtryk.


Skappelgenser på pindene

I Norge gik de for nogen år siden amok over Skappelgenseren. Den blev strikket i vildskab, både fordi den var nem at gå til, gratis og havde et moderne snit. Opskriften kan du finde ganske gratis på nettet lige her.
Det er virkelig en nem opskrift, så er du ny ud i strik og har lyst og tålmodighed til at strikke en sweater til dig selv, så er Skappelgenser måske noget for dig.
Den bliver strikket på pind 7, jeg har strikket den i garn fra Drops, som jeg har fundet på udsalg. Jeg har valgt en tråd Drops Alpaca og en tråd Alpaca Silk.


Min sweater har været lidt lang tid på pindene, mest fordi den ikke er så udfordrende, så jeg har kedet mig lidt, men nu er jeg ved at være i mål. Pt har jeg ærmerne på pindene, både ryg og forstykke er færdig. Målet er, at den skal være helt færdig i vinterferien!


torsdag den 11. februar 2016

Diagram til frø i hønsestrik

Det er ved at være lang tid siden jeg har delt en hønsestrik opskrift, så her kommer der et diagram på en giftig frø.
Min søn ønskede sig brændende en strikket gul frø, så min mand måtte i gang med ternet papir og pen. Det foregår ofte sådan, at jeg siger, "kan du ikke lige tegne en frø?" Han tegner løs og jeg retter til, så det er lige til at strikke. Det er perfekt samarbejde!




Frøen kan selvfølgelig strikkes i alle tænkelige farver. Der findes jo både grønne, brune, gule, røde og blå frøer. Jeg har valgt ægte retrofarver, gul og brun.



Hønsestrikopskrift på en frø, pas på ikke at stramme garnet på bagsiden af arbejdet, da diagrammet er forholdvist stort.

Del gerne et billede af dit færdige strikkeprojekt, hvis du vælger at strikke frøen eller andre af mine hønsestrik diagrammer.

God fornøjelse!

Kunne du tænke dig at se flere hønsestrikopskrifter på dyr, så se uglen heren lille fugl her og elefanter her

onsdag den 10. februar 2016

Opskrift på den nemmeste og bedste æblekage

Det er jo nærmest en klassiker med sådan en smulderdejs-æblekage, så her kommer en opskrift på en super nem og lækker kage, den er god hele året rundt, og kan spises både med creme fraiche, flødeskum eller vaniljeis. Nå ja, og så er den hurtig at lave.



Du skal bruge:

3 æbler (alle slags virker)
100 g hvedemel
100 g sukker
100 g smør
1 dl. havregryn
kanelsukker (4 spsk sukker og 2 spsk kanel)
evt. 75 g mandler eller hasselnødder (kan sagtens undlades)


Sådan gør du:

Tænd ovnen på 175 grader. Skræl æblerne og skær dem i 4 både og skær bådene i skiver. Læg dem i et fad og drys kanelsukker over dem. Smuldr hvedemel, sukker, smør og havregryn i en skål. Smuldr dejen ud over de kaneldryssede æbler. Hak mandlerne groft og fordel dem oven på kagen, drys evt med lidt kanel, så får kagen en flot farve.
Bag kagen midt i ovnen i 25 min ved 175 grader.
Serveres med creme fraiche, flødeskum, friske bær, vaniljeis eller lige det du har lyst til.

søndag den 7. februar 2016

Fastelavnsboller vol. 2 vandbakkelse

Det er godt det er fastelavn i dag, for fra i morgen er der ikke længere en undskyldning for at bage flere fastelavnsboller. Og her i huset har vi vist fået vores portion.

Jeg har fået anbefalet at prøve fastelavnsboller med vandbakkelse, det viste sig at være nemmere og hurtigere end jeg troede, derfor er de blevet bagt 2 dage i træk.
De er fyldt med hjemmelavet hindbærsyltetøj og flødeskum blandet med creme.
Halløj de er gode!

fredag den 5. februar 2016

Endnu en DIY stempelkandevarmer i genbrug

Jeg har tidligere vist den stempelkandevarmer, som jeg fik lavet af en lap fra et hæklet kludetæppe jeg fandt i genbrug.
Der er jo mange lapper på sådan et kludetæppe, så jeg kunne ikke lade være med at lave en varmer mere. Denne gang til den helt lille model af Bodums stempelkanden.

Lappen var lidt større end kanden, men det var ikke noget problem, jeg har ganske enkelt sat en knap midt bag på kanden, og så passer knappen lige så fint i størrelsen til hullerne i det hæklede mønster.


Her er begge kander, den til venstre er den mindste Bodum, den til højre er størrelsen større, den der er lille og buttet. Du kan læse og se mere til den orange/røde her!


torsdag den 4. februar 2016

Fastelavnsboller

I går blev der lavet fastelavnsboller til familien. De kan laves på mange måder, men jeg foretrækker dem af gærdej. Derfor er min opskrift simpel, jeg bager en klassisk og luftig fødselsdagsbolle med masser af smør, og der efter putter jeg mit yndlingsfyld i. Denne gang blev det hjemmelavet hindbær marmelade og fyld rørt af kagecreme og flødeskum.


Boller kunne også sagtens fyldes med æbler, der er kogt med en vaniljestang og smagt til med sukker.
De smager også godt med revet marcipan nederst, hakkede mandler og til sidste flødeskum med lidt flormelis.

tirsdag den 2. februar 2016

Vintage mønstre

Jeg har fundet en samling af vintage mønstre i en genbrugsbutik. Tre af dem er vist fra 50erne og fra Record og det sidste er fra Stil og er vel fra 70erne. Jeg er især vild med de gamle, de er så fine, at de er lige til at hænge op på væggen, hvis altså ikke den søde dame i genbrugsbutikken havde skrevet prisen med rød kuglepen. På den lyse side er det kun den ene, resten havde plastikomslag, så de kan reddes endnu.


Forklæde, underkjole og hverdags- og aftenkjole, så behøver man vist ikke mere. Jeg synes det er den perfekte samling.

Lovely vintage patterns from the local thrift store, less than 1 dollar each. I guess they are from the 
50´s, and 70´s.
You can see more patterns from the 70´s right here

mandag den 1. februar 2016

Grove boller med æble

På en regnvåd mandag i februar skal der boller til.

Jeg har bagt grove boller med revet æble i, her kommer der en opskrift. Ungerne elsker dem og de mætter godt.



Til 12 stk. skal du bruge:

25g gær
1 dl lunken vand
1 dl surmælksprodukt (fx skyr, yoghurt eller kærnemælk)
1 spsk olie
1/2 tsk kanel
1/2 tsk kardemomme
Lidt salt
1 æg
1 stort revet æble
1 dl groft mel (fx grahamsmel eller havregryn)
5 dl hvedemel (evt groft hvedemel)

Sådan gør du:

Opløs gæren i lunken vand, tilsæt surmælksprodukt, salt og olie. Tilsæt resten af ingredienserne, men hold lidt hvedemel tilbage, og tilsæt mere hvis dejen klæber for meget. Rør godt, gerne i en røremaskine.
Lad dejen hæve et lunt sted i 30 min. Form derefter til 12 boller, som fordeles på en plade med bagepapir.
Bollerne skal efterhæve i 30 min. Og pensles med æg eller mælk. Jeg eksperimenterede med at strø perlesukker på nogen af bollerne, det kunne børnene godt lide!
Derefter bages de ved 200 grader i ca 20 min.

Det kan anbefales at spise dem lune med smør!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...